RASPBERRY PI

Τι είναι το Raspberry Pi;

Το Raspberry Pi είναι ένας μικρο-υπολογιστής, όπως αυτός που βρίσκεται μέσα στο φορητό υπολογιστή σας,Ουσιαστικά είναι ένας υπολογιστής χαμηλου κόστους σε μικρογραφία.Με λίγη τεχνογνωσία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Pi ως βάση για όλα τα είδη υπολογιστικών και ηλεκτρονικών έργων. Σας παρέχει ουσιαστικά τα βασικά βασικά στοιχεία ενός υπολογιστή.


Αυτά τα βασικά περιλαμβάνουν έναν επεξεργαστή, ένα τσιπ γραφικών, κάποια μνήμη RAM, μερικές θύρες USB, έξοδο HDMI, θύρα Ethernet και ενσωματωμένο WiFi και Bluetooth (στην τελευταία έκδοση). Όπως θα περίμενε κανείς για την χαμηλή τιμή της Pi, δεν μπορείτε να τρέξετε πολύ προηγμένο λογισμικό σε αυτό, αν και μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux και μια απογυμνωμένη έκδοση Internet-of-Things των Windows 10.

Το Pi εφευρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως συσκευή για την προώθηση της διδασκαλίας της επιστήμης των υπολογιστών και της κωδικοποίησης, και η ανάπτυξή του επιβλέπει το φιλανθρωπικό ίδρυμα The Raspberry Pi Foundation. Η πρώτη γενιά Raspberry Pi εμφανίστηκε το 2012 και η τελευταία Raspberry Pi 3.0 έφτασε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. 

Το χαμηλό κόστος και η ευελιξία του Pi συνέβαλαν στο να το αποκτήσουν οι λάτρεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ηλεκτρονικών που θέλουν να κατασκευάσουν τις δικές τους συσκευές χωρίς το χρόνο και την προσπάθεια να ξεκινήσουν από την αρχή. Πιο πρόσφατα, το Pi έχει προωθηθεί ως ένας τρόπος για τις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν έργα hardware 


Σίγουρα δεν είναι η μόνη  επιλογή για ηλεκτρονικά DIY μιας και υπάρχει το Arduino, το οποίο είναι παρόμοιο, ή το Odroid-C2, το οποίο  δίνει μια  μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ. Για κάτι με ακόμα πιο φιλική μορφή προς το χρήστη υπάρχει και η σειρά  LittleBits, τα οποία εστιάζουν περισσότερο στη δημιουργία των δικών σας έξυπνων συσκευών από τα βασικά στοιχεία της πληροφορικής και της κωδικοποίησης.

Τι μπορώ να κάνω με ένα;PI
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Raspberry Pi για να κάνετε ό, τι μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής χαμηλού δυναμικού: να παρακολουθήσετε μια ταινία, να γράψετε ένα έγγραφο, να παίξετε βασικά παιχνίδια και ούτω καθεξής - εξαρτάται από εσάς. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως συσκευή χωρίς τυποποιημένες εισόδους και εξόδους, 

To Pi γμπορεί να κάνει πολλές λειτουργίες  Μπορεί να  συνδεθεί με μία  κάμερα ασφαλείας  και να  ανιχνεύει την κίνηση,, να λειτουργήσει ως εξομοιωτήε παιχνιδιών ,σαν media player  πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής κλπ 

Καθώς η τεχνική σας αντοχή αυξάνεται, το Pi μπορεί να αναπτυχθεί μαζί σας - μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για έργα που γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένα αν θέλετε να πάρετε σοβαρά προβλήματα σχετικά με τον υπολογιστή σας. Οι ακροδέκτες GPIO (γενικής χρήσης εισόδου / εξόδου) στον πίνακα σας επιτρέπουν να συνδέετε αρκετά εύκολα τις λυχνίες LED, τους κινητήρες, τους αισθητήρες, τα κουμπιά και μια πληθώρα άλλων ηλεκτρονικών.

Αυτό είναι μέρος της έκκλησης του Raspberry Pi: μπορείτε απλά να το χρησιμοποιήσετε ως ελαφρύ υπολογιστή ή ταινία μέσα ενημέρωσης, ή να κάνετε κάτι πιο περίπλοκο με αυτό, αν είστε έτοιμοι να μάθετε λίγο κώδικα και μερικά βασικά ηλεκτρονικά. Καθώς κάθε μοντέλο Pi έχει αναβαθμίσει τις προδιαγραφές της συσκευής, ο αριθμός των διαφορετικών έργων που μπορείτε να επιχειρήσετε με αυτό έχει αυξηθεί.


Μπορείτε να βρείτε έναν τόνο ιδεών στο blog Raspberry Pi και μέσω των επίσημων εφαρμογών περιοδικών για Android και iOS για να ταιριάζει σε οποιοδήποτε επίπεδο δεξιοτήτων - τα πάντα, από τις κάμερες με βάση το έθιμο έως το φιλτράρισμα νερού. Επιπλέον, τα περισσότερα έργα του Pi που θα βρείτε στο διαδίκτυο έρχονται με τις συνημμένες οδηγίες, έτσι ώστε να μπορείτε να πάτε στην ίδια ιδέα μόνοι σας εάν θέλετε.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω;
Αγοράζοντας ένα Raspberry Pi είναι ένα ξεκάθαρο ξεκίνημα. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια δέσμη προαιρετικών εξαρτημάτων, από μια θήκη σε μια οθόνη αφής σε μια φωτογραφική μηχανή, και αν είστε ένας πλήρης αρχάριος, τότε ίσως θέλετε να αποθηκεύσετε επιπλέον κιτ που γνωρίζετε ότι θα είναι συμβατό (και εργάζονται κατευθείαν έξω από το κιβώτιο) χωρίς την ανάγκη για πολύ πρόσθετη διακίνηση.


Το Pi σου δεν θα κάνει τίποτα από μόνο του. Χρειάζεστε έναν τρόπο εισαγωγής οδηγιών και έναν τρόπο να δείτε τι κάνετε, έτσι συνήθως αυτό σημαίνει ένα πληκτρολόγιο, ένα ποντίκι και μια οθόνη. Χρειάζεται επίσης να ενεργοποιήσετε το Pi με κάποιο τρόπο και πάλι, η απλούστερη επιλογή είναι να αγοράσετε έναν επίσημο προσαρμογέα τροφοδοσίας USB (ο οποίος θα μοιάζει πολύ με αυτόν για το τηλέφωνό σας).

Δεν πρόκειται να πάμε σε έναν αναλυτικό οδηγό προγραμματισμού Pi εδώ, αλλά αν θέλετε να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αγοράστε έναν συμβατό προσαρμογέα τροφοδοσίας USB και κάρτα μνήμης από τον πωλητή Pi της επιλογής σας και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα εφεδρικό USB πληκτρολόγιο, ποντίκι USB και οθόνη HDMI που κρέμονται γύρω από αυτό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε - τότε είστε σχεδόν έτοιμοι να πάτε.

Μπορείτε να αγοράσετε κάρτες μνήμης με προ-εγκατεστημένο λογισμικό NOOBS (New Out of Box Software), το οποίο θα σας βγάλει βήμα-βήμα μέσα από την εγκατάσταση ενός ελαφρού λειτουργικού συστήματος (συνιστάται το Raspbian). Αν θέλετε να εγκαταστήσετε τον NOOBS στον υπολογιστή σας μέσω υπολογιστή, δεν είναι δύσκολο,