Dahua XVR7108E-4KL-X

Νέο 4K 5-Υβριδικό καταγραφικό

 

 

Συνδυάζοντας την προηγμένη συμπίεση βίντεο H.265+ και τη μοναδική τεχνολογία HDCVI, η νέα σειρά καταγραφικών H.265+ XVR της Dahua Technology αποτελεί ιδανική επιλογή για τους χρήστες που επιδιώκουν καλύτερη ποιότητα εικόνας με λιγότερες απαιτήσεις αποθήκευσης.

Αυτό το μήνα δοκιμάζουμε το νέο 5-υβριδικό καταγραφικό της Dahua, DH-XVR7108E-4KL-B-X. Το XVR έρχεται με νέο πρωτοποριακό σχεδιασμό για φιλοξενήσει στο εσωτερικό του μπαταρία για την τροφοδοσία των καμερών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Ενσωματώνει πληθώρα τεχνολογιών, όπως intelligent video analytics για να ανιχνεύσει εγκαταλειμμένα αντικείμενα ή αντικείμενα που λείπουν, και έξυπνες λειτουργίες, όπως αναγνώριση προσώπου και POS, καθιστώντας όλο το σύστημα πιο «έξυπνο» και περισσότερο βολικό, για επιχειρήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Άξιο αναφοράς, είναι η προσθήκη του νέου πρότυπου συμπίεσης της εταιρίας «Smart H.265+», στο νέο καταγραφικό. Η Dahua έχει βελτιστοποιήσει περαιτέρω την κωδικοποίηση HDCVI/H.265, λανσάροντας το HDCVI/H.265+, το οποίο μειώνει τον απαιτούμενο χώρο αποθήκευσης έως και 90% σε σχέση με το Η.264, χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα εικόνας.

Χαρακτηριστικά

Το νέο XVR της εταιρίας υποστηρίζει κάμερες τεχνολογίας HDCVI σε αναλύσεις 4Κ/ 6MP/4MP/1080P/720P, κάμερες AHD σε αναλύσεις 5MP/ 4MP/3MP/1080P/720P, TVI κάμερες σε αναλύσεις 5MP/4MP/3MP/1080P/720P, αναλογικές και φυσικά IP στα 8MP. Το XVR είναι συμβατό με πληθώρα δικτυακών πρωτόκολλων, αλλά και με τα ONVIF και CGI για να μπορεί να συνεργαστεί και με κάμερες διαφορετικών κατασκευαστών και εκτός από τη νέα συμπίεση Smart H.265+, υποστηρίζει και τα πρότυπα H.265/H.264+ και H.264. Στην πρόσοψή του, διαθέτει μία θύρα USB2.0, φωτεινές ενδείξεις  για την κατάσταση του σκληρού δίσκου και της μπαταρίας (3 διαφορετικά επίπεδα) και ένα πλήκτρο Power για την ενεργοποίηση του. Στο πίσω μέρος της συσκευής (εικόνα 1 ) θα συναντήσουμε 8 εισόδους βίντεο, είσοδο/έξοδο ήχου, διεπαφή RS485, από μία θύρα USB3.0/2.0 και από μία έξοδο VGA/HDMI. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το μοντέρνο καταγραφικό μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό του μπαταρία, και μπορεί να δεχτεί  ένα σκληρό δίσκο μέγιστης χωρητικότητας 10TB.

 

Μενού-Δυνατότητες

Με την ενεργοποίηση του XVR και αφού έχουμε εισάγει τα στοιχεία μας, ένας σύντομος οδηγός εκκίνησης προβάλλεται στη κεντρική οθόνη για να παραμετροποιήσουμε τις ρυθμίσεις του δικτύου, τη γλώσσα του μενού (υποστηρίζεται η ελληνική γλώσσα), ενώ διατίθεται και ένα unlock pattern, όμοιο με αυτό των κινητών, για μεγαλύτερη ευκολία (εικόνα 2). Οι κάμερα που συνδέσαμε με το καταγραφικό αναγνωρίζεται άμεσα, ενώ χαμηλά και στο δεξί μέρος κάθε καναλιού υπάρχει μία μπάρα επιλογών από την οποία ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει αναπαραγωγή/backup σε πραγματικό χρόνο, Zoom, να κάνει χειροκίνητα μία λήψη ενός στιγμιότυπου (εικόνα 3) κ.ά. Πατώντας δεξί κλικ με το ποντίκι οπουδήποτε πάνω στην οθόνη, ένα αναδυόμενο παράθυρο επιλογών εμφανίζεται, από το οποίο ο χρήστης μπορεί να προβάλει οποιαδήποτε κάμερα επιθυμεί, να ρυθμίσει διάφορες παραμέτρους του καταγραφικού και φυσικά να μεταβεί στο κυρίως μενού του καταγραφικού.

Η εγγραφή σε κάθε κανάλι είναι αυτόματη (από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις), ωστόσο μπορεί να γίνει και χειροκίνητα με τη βοήθεια χρονοδιαγραμμάτων και να ενεργοποιείται σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης, απώλεια βίντεο, μέσω tamper, συναγερμό, ακόμα και με συνδυασμό των παραπάνω (εικόνα 4). Με την ίδια ακριβώς λογική, το σύστημα επιτρέπει στο χρήστη να ορίσει και τη λήψη ενός στιγμιότυπου για κάθε συμβάν π.χ. λήψη φωτογραφίας μετά από συναγερμό από Δευτέρα έως Παρασκευή (εικόνα 5). Όταν ενεργοποιηθεί ένα από τα alarm event, τότε το XVR μπορεί να ρυθμιστεί έτσι, ώστε να ξεκινήσει την εγγραφή και να προβάλει το κανάλι από το οποίο προήλθε ο συναγερμός, να αποστείλει μηνύματα ειδοποιήσεων στους χρήστες μέσω email, να ανεβάσει υλικό σε FTP, να δώσει Buzzer και Screen Tips στη κεντρική οθόνη και να κάνει λήψη στιγμιότυπων. Τέλος, στη καρτέλα «IVS», ο διαχειριστής του καταγραφικού μπορεί να ορίσει για κάθε κανάλι ένα ξεχωριστό κανόνα, με αποτέλεσμα μία κάμερα να ξεκινάει την εγγραφή σε περίπτωση παραβίασης μίας προκαθορισμένης γραμμής, σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης ή ανίχνευσης ενός παρατημένου αντικειμένου κ.ά. (εικόνα 6).

Στην επιλογή «αναζήτηση» μέσα από το μενού ρυθμίσεων, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει παλαιότερες εγγραφές βάση ώρας, ημερομηνίας, σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης, απώλειας βίντεο, ακόμα και μέσω συναγερμού. Επιπλέον, μέσω της λειτουργίας smart search, μπορούμε να παρακάμψουμε ορισμένα σημεία του βίντεο και να εστιάσουμε σε αυτά, όπου ανιχνεύθηκε μία κίνηση ή παραβιάστηκε ένας χώρος τον οποίο είχαμε ορίσει προς επιτήρηση. Τέλος, στην καρτέλα “face detect” (εικόνα 7), ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει και να αναπαράγει αρχεία βίντεο βάση προσώπου.

Νέες λειτουργίες  

Το καταγραφικό έρχεται και με νέες προσθήκες όπως η λειτουργία IoT, το POS και το Smart Fan Design . Η λειτουργία IoT (εικόνα 8) επιτρέπει στον χρήστη την ενσωμάτωση αισθητήρων στο σύστημα παρακολούθησης, ενώ η λειτουργία POS, απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν να παρακολουθούν τις συναλλαγές. Η λειτουργία Smart Fan Design, μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει αυτόματα τον ανεμιστήρα του καταγραφικού ανάλογα με τη θερμοκρασία της CPU, μειώνοντας έτσι το θόρυβο. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε και τη λειτουργία  Spot Output (διαθέσιμη και σε προηγούμενα μοντέλα καταγραφικών της Dahua), η οποία επιτρέπει στον χρήστη να χρησιμοποιεί το καταγραφικό με δύο συνδεδεμένες οθόνες. Ο χρήστης μπορεί να προβάλει στη μία οθόνη τις προεπιλεγμένες κάμερες που έχει ορίσει για επιτήρηση και στην άλλη βίντεο από άλλες περιοχές ασφαλείας.

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Η απομακρυσμένη πρόσβαση στο XVR μπορεί να επιτευχθεί με 3 τρόπους. Αρχικά μπορούμε να έχουμε πρόσβαση μέσω web browser, από όπου ο χρήστης μπορεί να αναπαράγει και να προβάλει ζωντανό βίντεο από τις κάμερες, πρόσβαση μέσω του λογισμικού της Dahua, Smart PSS και DSS Pro, όπου ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει τα στοιχεία του καταγραφικού ή εναλλακτικά μέσω της εφαρμογής gDMSS Lite. Η εφαρμογή είναι συμβατή με συσκευές Android και iOS και η καταχώρηση του καταγραφικού μέσα στην εφαρμογή πραγματοποιείται πολύ εύκολα με τη χρήση QR code (εικόνα 9).

Το νέο καταγραφικό της Dahua είναι πραγματικά εντυπωσιακό από πολλές απόψεις. Το XVR7108E-4KL-X ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του, τις προηγμένες λειτουργίες του και είναι ιδανικό για τοποθέτηση σε κάθε τύπο εγκατάστασης, ακόμα και σε σημεία λιανικής πώλησης.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό SECURITY REPORT